Innovatie van de Week #004 – Diabetes? Sock it!

Diabetes is en blijft een probleem. In Nederland hebben meer dan 1,2 miljoen mensen diabetes. Hier komen elke week 1.200 nieuwe patiënten bij. Door een foute behandeling van de aandoening kunnen de perifere zenuwen en bloedvaten beschadigd raken. In de voet kan dit voor zweren zorgen die snel geïnfecteerd kunnen raken. Dit resulteert er vaak in dat een deel van het been geamputeerd moet worden. Patiënten worden er nadrukkelijk op gewezen dat ze goed voor hun voeten moeten zorgen om deze reden. Maar zelfs dan kan het fout gaan. Verder is de behandeling een stuk lastiger als het probleem zichtbaar wordt met het oog.

 

De slimme diabetes sokken hebben kleine temperatuur sensoren die communiceren met de smartphone van de patiënt. Afbeelding: Siren.

Siren heeft een high-tech sok ontwikkeld met geïntegreerde sensoren. Deze sensoren meten continu de temperatuur aan de onderkant van de voet. Een temperatuursverandering in de huid is een teken van een ontsteking en de sensoren kunnen de kleinste veranderingen detecteren. De zes sensoren in de sok zitten op de plekken waar diabetische voet letsel het meest voorkomt. Deze data wordt verzonden naar de smartphone van de gebruiker en geeft een alarm wanneer de temperatuur de hoog wordt. Gebruikers zonder een smartphone krijgen een speciaal plug-in apparaat die de sensor-data naar Siren verstuurt, wanneer de temperatuur te hoog is zal de klantenservice bellen of sms-en met het alarm. De sokken zijn volledig wasbaar en kunnen in de droger, mocht het voorkomen dat de sokken kapot gaat kan er op doktersvoorschrift een nieuwe worden besteld.