Innovatie van de Week #009 – Markt medische apparatuur groeit gestaag

De Nederlandse markt voor medische apparatuur blijft de komende drie jaar met zo’n 4 procent per jaar groeien. Dat voorspelt het ING Economisch Bureau in een uitgegeven rapport. ”In het huidige economisch klimaat kun je met recht van een groeimarkt spreken”, aldus ING. In de periode 2005-2011 was er nog sprake van een groei van 5 procent per jaar tot 460 miljoen euro. In totaal wordt er in Nederland jaarlijks 2,2 miljard euro aan medische technologie en hulpmiddelen uitgegeven.

Internettechnologie is steeds bepalender in de zorg. ”Als de ontwikkelingen zich in het huidige tempo doorzetten, is internetzorg over 20 jaar net zo gewoon als internetbankieren”, merkt ING op. Ook wordt er steeds meer gebruikgemaakt van DNA-technologie, waardoor het nu al mogelijk is een behandeling op de individuele patiënt af te stemmen. In de toekomst zullen hierdoor ook kunstmatig gecreëerde organen en lichaamsdelen worden ingezet bij behandelingen. Er is daarnaast ook een andere trend gaande. Steeds vaker worden de medische apparaten door zorginstellingen geleased vanwege de strengere kapitaaleisen bij banken en het toegenomen risico in de zorg. Inmiddels wordt 15 procent van de apparatuur op die manier gefinancierd. ING verwacht dat deze markt met 10 procent per jaar groeit tot 165 miljoen euro in 2020.

Het Nederlandse Philips is een van de leidende spelers op de wereldmarkt voor medische apparatuur.

Ons werkveld is dus nog steeds aan het groeien! DE tijd om de loopbaan als technologische zorgprofessional te starten! Ode aan mens & techniek Rotterdam!